dijous, 16 d’agost del 2012

Josep Maria Sert i Badia

Fantasia Mediterrània


Josep Maria Sert i Badia (Barcelona 1874-1945) va ser un conegut pintor català. Fill d’un acabalat pintor de tapissos, es formà artísticament a la seva ciutat natal i molt aviat se sentí atret per la pintura mural, gènere que acaparà la totalitat de la seva producció artística. Sert va voler emular els grans decoradors del barroc amb la seva pintura teatral i efectista, de gran domini de la línia i amb dinàmiques masses de personatges en moviment. És una pintura emfàtica i recarregada i plena de força dramàtica que sembla esta passada de moda però que va proporcionar a Sert molta popularitat durant la primera meitat del segle XX. 

Per calibrar l’èxit que assolí el seu art personalíssim n’hi ha prou amb repassar superficialment els nombrosos encàrrecs que va rebre: des del menjador del Waldorf Astoria a Nova York (1930-31) fins a l’escala de d’honor i el saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona (1929), passant pel Rockefeller Center de Nova York (1933-1940) i la sala del Consell de Nacions a Ginebra (1936). 

Sostre del Rockefeller Center

Sala de la Societat de Nacions, Ginebra

La llista de les seves realitzacions seria interminable, ja que decorà una infinitat de palaus i mansions privades (dels March de Palma de Mallorca, de Francesc Cambó a Barcelona), sense oblidar la seva obra cabdal que és la decoració de la catedral de Vic, iniciada el 1905 i finalitzada el 1929. Sert va pintar un gran conjunt sobre la vida i la passió de Crist, presidit per les figures colossals de Sant Pere i Sant Pau, pilars de l’església. 



Eren unes figures de tons bistres sobre fons d’or que van ser destruïdes durant la Guerra Civil i que l’artista va refer després (1939-1945), encara que modificant un xic el model original. 


Políticament es va comprometre amb el franquisme, firmant un manifest d’adhesió a Franco i fent d’intermediari entre el règim franquista i el govern de Vichy durant la Segona Guerra Mundial, fets que van influir molt la percepció de Sert per part de les generacions posteriors. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada