diumenge, 27 de gener del 2013

Django, unplugged (1966)



S’ha estrenat Django Unchained i malgrat que encara no l’he anat a veure he recordat l’spaghetty-western de Sergio Corbucci de 1966 que ha inspirat el títol (que no la història) de la pel·lícula de Quentin Tarantino. Django va ser en el seu moment una producció de molt baix pressupost, però amb el temps s’ha convertit en una pel·lícula de culte. Protagonitzada per un desconegut Franco Nero amb un repartiment  majoritàriament espanyol, amb un guió que plagiava descaradament  “Per un grapat de dòlars”: un misteriós foraster arriba a un poblet de mala mort, buscant venjar la mort de la seva dona, on contínuament es barallen dues bandes, una dirigida pel major Jackson, racista ex combatent de l’exèrcit confederat (Eduardo Fajardo) i una altra pel general Rodríguez, un suposat revolucionar mexicà (José Bódalo). L’heroi trobarà el recolzament de una de les prostitutes del bordell (Loredana Nusciak) i del propietari del saloon (Ángel Álvarez). La música, de Luis Enrique Bacalov, té algunes influències de Morricone però és menys orquestral.



El film té alguns detalls originals: l’heroi es presenta arrossegant un taüt que conté una metralladora; la quadrilla del major Jackson és una espècie de Ku-Klux-Klan però amb caputxes vermelles, entusiasmats en el tir al camperol mexicà; el carrer principal del poble és un brut fangar en el que es rebolquen les prostitutes quan es barallen; Django a diferència del protagonista de la trilogia del dòlar té nom i també a diferència d’aquest no busca diners, busca venjança. 




Django, amb més violència que els films de Leone, va gaudir de bastant popularitat però el pas del temps no l’ha deixat a la mateixa alçada que l’original. El que va fer més fortuna va ser el nom, ja que moltes pel·lícules posteriors que res tenien a veure amb aquesta l'utilitzaran. Potser amb la nova pel·lícula de Tarantino torna a reivindicar-se junt amb  altres pel·lícules del gènere que valen la pena.

En aquest enllaç es pot veure la pel·lícula original: https://www.youtube.com/watch?v=UorpS9zkgAQ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada