dilluns, 21 de gener del 2013

Superman: les quatre estacions




Acabo de rellegir Superman: las cuatro estaciones, un còmic que narra els principis de Superman, amb guió de Jeph Loeb i dibuix de Tim Sale. És tracta d’una història amable, que no busca l’impacte en l’espectacularitat i la mida dels enemics sinò en la profunditat de la història. No hi ha ni les explosió de Krypton ni naus espacials, però és una de les millors versions sobre l’origen de Superman.



Estructurat en quatre capítols temàtics segons el calendari de les estacions, el relat de Jeph Loeb es basa en els moments que van formar la maduresa de Clark Kent. Recorre, en diferents fases el seu viatge, moltes vegades en solitari des de el final de la infantesa en Smallville fins assolir el seu destí en el “món adult” de Metròpolis. Cada “estació” està narrada per un personatge secundari: el pare de Clark, Louise Lane, Lex Luthor i Lana Lang. Les diferents perspectives subratllen el seu heroisme.



 Tim Sale aconsegueix un gran treball, partint de la interpretació artística de l’època daurada de Superman, traslladant les imatges i les icones a una sensibilitat moderna, amb desplegables de doble pàgina que emfatitzen la majestuositat del mite. Però el més interessant del treball de Sale no són les escenes d’acció sinó les vinyetes dedicades als personatges, més moderades, amb preciosos colors pastel de la mà del colorista Bjarne Hansen.



Loeb i Sales ambienten el mite de Superman en l’atmosfera acollidora i nostàlgica de l’Amèrica Rockwelliana, però no cauen en el sentimentalisme enfarfegador. Al contrari, aconsegueixen una exaltació dels petits pobles i dels seus valors, encarnats per Superman.  Un Superman que és tan poderós com íntegre i noble, i que fonamenta els seus principis en allò que va recollir dels pares i d’Smallville. Superman, que poden fer el que vol decideix fer el bé, és en la seva decisió reflex del bé que ha contemplat des de l’arribada a la Terra.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada