divendres, 22 de febrer del 2013

25 anys sense Andy Warhol



Andy Warhol (Pittsburgh 1928-Nova York 1987) va ser un pintor, dibuixant, gravador i cineasta. Es va instal·lar a Nova York l’any 1949 i fou un artista comercial d’èxit als anys cinquanta (arribant a guanyar una medalla el 1957 amb anuncis de sabates). L’any 1962 es va donar a conèixer en exposar unes imatges estergides de llauna de sopa Campbell i d’ampolles de Coca-Cola


Es va fer famós al convertir-se en el personatge més controvertit del pop art als Estats Units. Ràpidament es van fer popular les seves successions de fotografies, aparentment sense fi, de Marylin Monroe, Liz Taylor, Mao Tse Tung, Elvis Presley i altres personatges cèlebres a més d’escenes de mort, desastres, o icones tan populars com la Gioconda... utilitzant imatges repetides i disposades en fila. 



La serigrafia (silk screen), procés cal el qual es va decantar, permetia infinites rèpliques, i s’oposà al concepte d’obra d’art, com una peça d’artesania feta a mà per l’expert en art i expressió de la personalitat de l’artista: “Vull que tothom pensi de la mateixa manera. Penso que tothom hauria de ser una màquina”. D’acord amb aquest punt de vista utilitzava imatges deshumanitzades dels mitjans de comunicació, treballa com si fos un fabricant i va batejar el seu estudi com “The Factory”, i més que parlar de pintures preferia parlar de “productes industrials”. Per això la feina en equip és fonamental en el cas de Warhol. A The Factory es porten a a terme distintes sèries que Warhol només supervisa i signa, sense més control que la introducció d’efectes accidentals en el procés de treball, o la inclusió de pinzellades d’innegable autoria. Segons Warhol un artista era “algú que produeix coses que la gent no necessita, però que ell pensa que seria bona idea proporcionar-li”.  


El 1965 anunciava que es retirava com a artista per dedicar-se al cinema i dirigir el seu grup de rock The Velvet Underground, tot i que posteriorment va fer molts més quadres i gravats. L’any 1968 un membre de l’SCUM (The Society for Cutting Up Men), el qual havia fet un paper secundari en una de les seves pel·lícules, disparà contra ell i el va ferir greument. Aquest fet va engrandir la seva condició de personatge llegendari. Tot i que pretenia mostrar una imatge impersonal, Warhol es va convertir en una imatge de culte, ja que va saber utilitzar la tècnica publicitària per promocionar-se a sí mateix. Warhol afirmava que “el negoci de l’art és el pas que segueix a l’art. Jo vaig començar com artista comercial i vull acabar com artista comercial... i els bons negocis són el millor art”. En aquest cas el negoci ha convertit a Warhol en un artista immortal. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada