dimarts, 1 d’octubre del 2013

Antonio Bernal Romero, un mestre de les portades


Antoni Bernal va morir el passat 28 de setembre als 89 anys. Bernal va destacar com a il·lustrador de portades de còmics i llibres, sobretot de l’editorial Bruguera durant la seva època daurada.

Antoni Bernal va néixer a L’Hospitalet el 13 de febrer de 1924. Va començar la seva vida professional com a professor de Belles Arts i també com a dibuixant de tires còmiques a diversos diaris del moment. Però va ser la seva feina a l’editorial Bruguera la que li va donar més prestigi. Es va especialitzar en portades. En va fer per les populars novel·les de l’oest de Marcial Lafuente Estefania o per altres sèries molt populars en aquella època com Jabato Color, Trueno Color, El Corsario de Hierro o El Sheriff King.




Antonio Bernal va ser també l’autor de portades dels llibres Joyas Literarias Juveniles. Segons ell mateix reconeixia la seva obra va ser molt prolífica. En una recent entrevista quan li van preguntar quantes portades havia fet responia: "No ho sé del cert, però així al primer cop d’ull, potser unes 2.500. Hi havia setmanes que en feia fins a quatre".


Gràcies a agències com Selecciones Ilustradas o Normal Editorial, Bernal va veure publicades les seves obres a Europa i Estats Units. La seva mà és de les més prolífiques de la factoria Bruguera i també de les més destres. En la seva obra els cels, els mars i els paisatges creen una escenografia perfecta gràcies al domini de la perspectiva i el color. Sobre aquests escenaris, la qualitat anatòmica del dibuix dels personatges, dels animals i dels sers fantàstics dóna una vivesa, mobilitat, vigor i suggestió extraordinàries. En aquest enllaç es pot consultar una part important de la seva preciosa feina. Personalment, sempre recordaré la seva portada de La isla del tesoro, dins de la col·lecció Joyas Literarias Juveniles, un dels primers còmics que vaig llegir i que em va obrir les portes d'aquest meravellòs món de la lectura i les aventures. Descansi en pau.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada