dijous, 12 de desembre del 2013

El Capità Harlock



El Capità Harlock és un manga (1977) i anime (1978) de Leiji Matsumoto. La història es situa mil anys més tard, el 2977, quan la Terra s’ha convertit en un planeta molt civilitzat, però corrupte i sense valors. És llavors quan les Mazoni, una raça de dones-vegetals, liderades per la Reina Reflexia, arribaran al nostre planeta per conquerir-lo. Només li plantarà cara el Capità Harlock, un pirata amb un pegat a l’ull, una cicatriu i el característic símbol de la calavera i els ossos creuats en el pit.


El Capità Harlock encapçala la tripulació de l’Arcadia, una nau espacial amb forma de galió, construïda per Tochiro Oyama, el millor amic de Harlock que ha mort. Alguns membres de la tripulació de l’Arcadia són el rodanxó pilot Yattaran, excèntric i una de les notes còmiques; el Doctor Zero; la vella cuinera Masu; la copilot Yuki; i el jove Tadashi Daibi, fill d’un notori científic assassinat per les Mazoni. El repartiment femení es complementa amb Emeraldas, una pirata espacial que és l’amor de Tochiro (i amb la que abans de morir aquest, tindrà una filla, Emayu, que apareix només en la versió anime) i per l’enigmàtica Mime, una esvelta i enigmàtica alienígena que protegida per Harlock que en molts casos li aporta l’equilibri necessari.


Matsumoto havia assegurat inspirar-se en un ex-company de col·legi per la creació del Capità Harlock, mentre que el propi personatge de Tochiro és la seva pròpia autocaricatura. Abans d’obtenir el seu aspecte definitiu, Harlock havia aparegut esbossat en diverses obres anteriors: el manga Kosuko Esper (1968) esta protagonitzada per un Doctor Harlock; el 1969 Harlock serà un pilot alemany de la II Guerra Mundial en Pilot 262: el 1970 Matsumoto el presenta per primer cop com un pirata espacial amb el nom de Phantomunt Harlock; en el western Gun Frontier (1972) serà un pistoler, Franklin Harlock Jr.; a partir de 1973 protagonitzarà alguns relats curts, de nou amb la ciència-ficció com tema; a Esmeraldes (1975) reapareixerà com un pirata, però aquest cop del segle XIX; per arribar finalment al 1977 al manga que suposaria la seva consagració i la del seu autor.


La versió anime del Capità Harlock va ser produïda per Toei, i es composa de 42 episodis. També es va fer el mateix any un llargmetratge de dues hores i mitja, sota el títol: El misteri de l’Arcadia, i una sèria de 22 episodis el 1992, l’Arcadia de la meva joventut. A finals dels noranta, Matsumoto va reviure a Harlock en un manga i una nova sèrie d’anime, Harlock Saga, el 2002. Finalment s’ha fet una nova versió en animació 3D que caldrà veure per valorar respecte a la sèrie original.

A Catalunya la sèrie de 1978 va ser estrenada a mitjans dels anys vuitanta per Televisió de Catalunya, esdevenint una sèrie japonesa molt popular, una space opera amb una trama interessantíssima i un Capità Harlock tant enigmàtic com carismàtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada