dilluns, 20 de gener del 2014

La gran estafa de les Caixes d'Estalvis



El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va xifrar dilluns passat (mentre el país estava pendent de qui rebia la importantíssima Pilota d’or) en 15.000 milions d'euros el cost de l'Esquema de Protecció d'Actius (EPA) que en el seu moment va garantir l'Estat per cobrir les possibles pèrdues de la CAM després de ser venuda al Banc Sabadell per 1 euro.

La CAM va ser venuda al Sabadell després d'unes ajudes inicials equivalents a 5.250 milions que van deixar exhaustes les arques del Fons de Garantia de Dipòsits. I en la conferència de premsa en què es va anunciar la intervenció de la caixa valenciana va ser en la qual el governador del Banc d'Espanya va reconèixer que els balanços de l'entitat eren un pur desastre per falta de provisions per tapar la ingent quantitat de fallits.

Nova Caixa Galicia, després d'haver rebut ajuts públics per valor de 9.000 milions d'euros, va ser venuda pel FROB per 1.000 milions d'euros. Ens hem gastat doncs 8.000 milions d'euros en rescatar una entitat bancària (sistèmica?) per a que acabi en mans d'un banc veneçolà. Retallant que retallaràs els governants ens diuen que no hi ha diners però per a segons què sí que n'hi ha.

Però l’estropici no s’acaba amb Nova Caixa Galicia i la CAM. El ministre d'Economia ha afirmat que sens dubte el major “forat” fins ara, segons la seva pròpia expressió, correspon a Catalunya Caixa, que ja ha consumit 12.000 milions d'euros. Una quantitat astronòmica si es té en compte, com va assegurar De Guindos, que Bankia ha necessitat gairebé 22.000 milions, però és “quatre o cinc vegades més gran” que la caixa catalana.

De Guindos, va reconèixer que no serà possible saber quant costarà el rescat bancari als contribuents espanyols fins que finalitzi el procés amb la venda de les entitats financeres que encara estan sota el control del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). I ni tan sols va descartar que pugui ser necessari destinar més fons a aquest sector. De moment s’han invertit entre CAM, Nova Caixa Galicia, Catalunya Caixa i Bankia 58.000 milions d’euros, uns 1200 euros per cada ciutadà de l’estat, més de mig milió de les antigues pessetes per cada família. Banyuts i pagant el beure. Els responsables de la fallida econòmica del país assisteixen sense assumir cap responsabilitat al rescat a càrrec d’un govern que proporciona els diners que ha destruït la banca retallant-li serveis als ciutadans. Uns bancs i unes caixes que han portat l’economia a la ruïna inflant una bombolla immobiliària bestial i mentint a tort i a dret venent preferents d’unes entitats que eren una piràmide de l’engany financer. Com molts diuen no és una crisi, és una estafa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada