dilluns, 10 de febrer del 2014

Arzak, de Moebius



L’any 1975 Moebius va crear Arzak (o Arzach), un personatge que revolucionaria la forma d’aproximar-se al còmic de ciència-ficció i que tindrà una gran influència posterior.

Arzak és un vigilant auster i solitari amb un enorme barret cònic que vola sobre una espècie de pterodàctil, a la recerca de qualsevol anomalia que trenqui l’equilibri natural, i protagonitza estranyes aventures. Originalment Moebius va concebre Arzak com una sèrie sense paraules, amb unes històries molt oníriques.

L’extraordinària qualitat gràfica del còmic i l’originalitat del seu aspecte formal va aconseguir un gran èxit. Creadors de còmics, cineastes, pintors i il·lustradors es van veure profundament influïts per aquesta epopeia extraterrestre que procedia del país dels somnis. Des de la Nausicaa de Miyazaki fins al Mercenario de Segrelles, és possible trobar influències d’Arzak en moltes creacions posteriors.

Recentment Moebius va retornar al personatge d’Arzak en el que havia de ser una trilogia, però la mort de Moebius només li va permetre finalitzar el primer àlbum: El Vigilant. Aquest cop si que existiran diàlegs i una trama més convencional, on es veuen nombroses relacions amb altres històries. L’inici de l’aventura, amb un creuer espacial perseguit per uns pirates espacials recorda al primer episodi d’Star Wars, amb càpsules de salvament incloses, i amb una tripulació encaputxada que recorda a molts dels personatges de Miyazaki (sobretot de Nausicaa i Conan, el nen del futur). El desert  del planeta Tassili està a mig camí entre el desert de Tatooine i el Monument Valley de John Ford i Blueberry. La toxicitat dels boscos de Tassili, recorda al mar tòxic de Nausicaa. I amb tot plegat es construeix una història d’allò més interessant. El còmic és una delícia, però la recent mort de Moebius ens ha privat de veure la seva continuació. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada