dimarts, 11 de març del 2014

11 de març, el dia de la doble infàmia



Els atemptats gihadistes de Madrid de l'11-M van anar acompanyats d'un intent del PP de manipular l'opinió pública, amb el propòsit d'endossar-los a ETA. 

El dia 11 de març de 2004 , entre les 7:36 i les 7:40, deu artefactes van esclatar a quatre trens de rodalia de Madrid. Era l'hora punta i els vagons anaven plens. Van matar 191 passatgers i en van ferir 1.858. Dos artefactes més van esclatar d'una manera controlada i un tercer es va desactivar. L'atemptat més mortífer del fonamentalisme islàmic a Europa s'esqueia tres dies abans de les eleccions espanyoles del 14 de març de 2004, i l'intent del PP, per boca del ministre d'Interior Ángel Acebes, d'atribuir-lo a ETA va mobilitzar espontàniament molts ciutadans. El PP s'havia sumat amb entusiasme a la guerra de l'Iraq i saber qui havia fet l'atemptat era essencial. Si hagués estat d'ETA, segurament que hauria ratificat la línia de duresa del govern del PP i l'hauria afavorit electoralment. Però, que fos obra d'al-Qaida era un inconvenient seriosíssim que li podia costar el govern, com, amb l'agreujant de la manipulació, l'hi va costar.

Tres anys i mig més tard, el 31 d'octubre de 2007, es va publicar la sentència del judici, que considerava provat quel'11-M va ser inspirat per la xarxa al-Qaida , en resposta a la participació espanyola en la guerra de l'Irac, i perpetrat per una cèl·lula gihadista, set membres de la qual es van suïcidar el 3 d'abril de 2004, quan la policia els va encerclar en un pis de Leganés.

Immediatament després de l'atemptat el govern espanyol va decidir una gran manipulació informativa per a atribuir la matança a ETA. Però les coses no eren gens clares i el mateix dia 11 a mig matí els indicis que era un atemptat gihadista ja eren clars. Mentre tots els mitjans espanyols demostraven les seves limitacions ignorant la conferència de premsa de Batasuna, que deslligava ETA de l'atemptat, Clarín, a Buenos Aires, publicava en la seua web una llarga entrevista amb Arnaldo Otegi. També els mitjans internacionals van començar a dir obertament que l'autor de la matança era al-Qaida, mentre diaris com El País o El Periódico treien al carrer edicions especials atribuint-la a ETA..., després d'una telefonada d'Aznar als directors. Però mentre els diaris mentien obeïnt la veu de l'amo la gent cada cop era més conscient de la farsa que s'estava orquestant i creixia la indignació. 



El Partit Popular, contra tots els pronòstics, va perdre les eleccions del diumenge 14, en bona part perquè dissabte a la nit la pressió del carrer, dels mòbils i, potser per primera vegada, d'internet va desmuntar la seva farsa informativa. Per desgràcia aquells dies vam assistir a una doble infàmia: la infàmia dels terroristes islamistes i la infàmia de la dreta espanyola que va mentir conscientment sobre les causes dels assassinats. Massa infàmia junta. Una infàmia que ha estat i és la forma de fer política d'alguns partits i creadors d'opinió. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada