diumenge, 8 de juny del 2014

Censura: la Corona fa pudor


El grup RBA ha censurat la portada prevista per a aquesta setmana al setmanari satíric 'El Jueves' amb el rei Joan Carles I i el príncep Felip de protagonistes, arran de l'abdicació reial. Sota el títol 'El rei abdica', el dibuix de Manel Fontdevila representava el rei traspassant al príncep una corona plena d'excrements i mosques. Amb la revista impresa, la redacció d''El Jueves' va rebre del grup RBA –al qual pertany la publicació– de reimprimir la revista amb la portada prevista abans de l'abdicació reial, en la que apareix l'omnipresent Pablo Iglesias. A més el grup RBA ha fet saber a la redacció del setmanari que d'ara endavant els acudits sobre la monarquia no poden aparèixer a la portada. 

Oficialment, la revista defensa que ha sigut un problema de terminis i que, tot i que s'han pogut actualitzar les pàgines interiors amb la notícia de l'abdicació, no s'ha pogut canviar a temps la portada. Tanmateix, el dibuix de l'acudit censurat s'havia pogut veure dies abans a les xarxes socials. La nova directriu del grup RBA ha provocat dimissions en el consell de redacció de la publicació. A la redacció s'han rebut trucades de col·laboradors de la revista anunciant la seva renúncia a continuar col·laborant amb el setmanari satíric. Albert Monteys, col·laborador amb una llarga trajectòria a la revista –ell dirigia 'El Jueves' durant el cas del segrest judicial de fa 7 anys– i actual membre del consell de redacció, ha anunciat que deixa la revista i que demà n'explicarà les raons. Manel Fontdevila, col·laborador de la casa i director del setmanari del 2000 al 2004, també ha deixat la revista. Després dels anuncis de Monteys i Fontdevila, el degoteig de renuncies de col·laboradors d''El Jueves' ha continuat amb Bernardo Vergara, Paco Alcázar, Guillermo, Manuel Bartual, Isaac Rosa, Malagón i Luís Bustos. 

Trista noticia el retorn de la censura prèvia, com la que s’exercia amb la llei de premsa de Manuel Fraga durant el franquisme, o com l’autocensura que alguns humoristes francesos han patit per por als radicals islamistes. Trista i absurda regressió de les llibertats, perquè aquest tipus de censura només fa que perjudicar a aquells que en principi es vol protegir, ja que en temps de xarxes digitals qualsevol imatge es pot difondre ràpidament. Un acudit sobre la monarquia li fa menys mal que la imatge de ser una institució autoritària sobre la que no es pot opinar. Ells sabran, però és preocupant ja que no és el primer cop que succeix un episodi d’aquest tipus. Al juliol de 2007 la revista 'El Jueves' ja va ser segrestada quan van situar als llavors Prínceps d’Astúries fent més prínceps i princeses. Com Manel Fontdevila insinua en la portada prohibida alguna cosa fa pudor en la Corona espanyola.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada