dilluns, 16 de juny del 2014

Esport i cinema: Evasió o Victòria, de John Huston (1981)


Les pel·lícules ambientades en camps de concentració són un subgènere dins del gènere bèl·lic. Els intents de fuga són un dels principals motors de l’acció. Entre les pel·lícules més famoses destaquen: La gran Evasió, La Guerra de Hart, Stalag 17 i Evasió o Victòria. Aquesta última pel·lícula, dirigida per John Huston l’any 1981, és bastant més lleugera que les altres, però no deixa de ser molt entretinguda i una de les pel·lícules que millor integren l’esport en la trama.

Durant la Segona guerra mundial, l'americà Hatch està decidit a escapar-se d'un camp de concentració alemany en territori francès. Un dels presos, un tinent britànic, ha organitzat competicions de futbol que porten el comandament alemany a proposar un partit entre els guardians i els presoners en un estadi de París (l'esport pot ser una important arma de propaganda política). Al camp hi ha un comitè de fugues que hi veu l'ocasió per fer un intent massiu. Hatch s'escapa primer per establir contacte amb la resistència francesa i preparar la fuga de l'estadi.

Protagonitzada per Michael Caine, Max Von Sydow i Silvester Stallone en els papers principals, John Huston va disposar de la col·laboració de destacats futbolístiques que van contribuir a fer que les escenes de futbol fossin molt reeixides. Un equip de somni amb Pele, Bobby Moore, John Wark, Osvaldo "Ossie" Ardiles, Soren Lindsted, Werner Roth o Mike Summerbee. De fet la part més aconseguida del film són les escenes del partit de futbol, mentre que la trama en el camp de presoners no és tan consistent. 

Tot i que la pel·lícula s’inspira en el partit de la mort, un enfrontament entre jugadors alemanys contra un equip de presoners ucrainians, la història que explica és molt més lleugera que la realitat. De fet Evasió o Victòria és molt més propera a La gran evasió, la pel·lícula paradigmàtica d’aquest estil. Fins i tot la música composada per Bill Conti (l’autor de la impressionat banda sonora de Rocky) recorda a la de La gran evasió. Com aquesta és una pel·lícula entretinguda, ambientada en un període de guerra però que malgrat tot és optimista i innocent.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada